Horten Mikrobryggeri AS

«Smakshjørnet»

Totalrehabilitering av bygård fra 1890-tallet i hjertet av Horten

Horten Mikrobryggeri er stedet for øl-kjennere og andre. Fra kjøkkenet serveres mat laget med sesongens råvarer fra Vestfold. Her skal det deles, nytes, samtales og drikkes! God stemning og gode smaksopplevelser, – et samlingspunkt i hjertet av Horten by.

Interiørkonseptet bygger på «smaken av øl fra de syv verdenshjørner». Det er sjøfolkenes historier som skal fram i lyset. Hver ølsort har sin historie vist i grafisk profil.

Kombinasjonen bryggeri og sjøfart inspirerte sterkt til å forme interiøret i det renoverte lokalet fra ca.1890. I tillegg ble opprinnelige bygningsdeler som dører og vegger, tatt fram og brukt som et historisk bakteppe for interiørene.

Blåfarger, lær og rustikt treverk, kombinert med glass, kobber og messing, abstraherte bølgeformer og sjøkart er benyttet for å underbygge Hortens sjøfartshistorie.

ROLLE: ansvarlig IARK

PROSJEKT: interiørprosjekt

TYPE: kultur

DATO: oktober 2015

OPPDRAGSGIVER: CM Entreprenør AS

STED: Storgata 20, 3241 Horten

AREAL:  ca. 320 kvadratmeter

Prosjektet ble gjennomført som ansvarlig IARK hos KB Arkitekter AS.

Medarbeider: Maria Elisabeth Andreassen IARK MNIL

Foto: Kjartan Murell

En fleksibel planløsning gjør det mulig å dele lokalet i to med skyvedører i glass, i tillegg til underetasjen via en spesialdesignet, smidd vindeltrapp. I den ene delen av lokalet er selve bryggeriet bak glassvegg, og barområde med disk og faste sittebenker i front.

I den andre delen er det løst inventar for fleksibel bruk som kurs, møter eller bespisning. I denne delen slynger kobberrør seg mot mørk himling, som også er dekket med akustisk dempende plater. Pendler er festet til rørene og gir en fleksibel og generell belysning. Med lysdimming og støydemping oppnås en lun og hyggelig atmosfære.

 

En glassvegg skiller bryggeriet og barområdet og gjør det mulig for interesserte gjester å følge med på bryggeriprosessen. Konseptet, sammen med sobre, mørke farger i kombinasjon med lun effektbelysning, bidrar til å forsterke smaksopplevelsen.

Eksisterende jordkjeller med lav takhøyde ble utgravd og omgjort til vinkjeller. Faste sittebenker ble integrert i steinveggene for å utnytte plassen maksimalt. LED-lys i bakkant av sittebenkene er benyttet for å fremheve byggets eksisterende materialitet og historie.

Bardisken viser bryggeriets logo i messing – symbolet for overstyrmann. Spesialinnredning på bakkeplan i vindusnisjer visker ut det fysiske skillet til gatene i Horten sentrum. Bryggeriet og dets gjester bidrar til et myldrende liv i bykjernen.

UNIVERSELL UTFORMING

For bevegelseshemmede er det etablert et løftebord for tilgang til U.et og et HC WC lett tilgjengelig. Lokalet ligger på gateplan. Ved hjelp av belysning på strategiske steder og kontrastluminans mellom gulv og innredning, er bevegelsesmønster og funksjoner fremhevet.